Bestyrelses login

Husk at logge ud når du er færdig.

Schønning DSC00265Mandag den 25. april kl. 16.15. Lars Schørring Pedersen, der er tillidsmand for sceneteknikken på Operaen og medredaktør af bogen ”Det usynlige Folk” fortælle os om tilblivelsen af bogen. Den handler om Sceneteknikken på Det Kongelige Teater gennem 100 år og har forord af H.M. Dronning Margrethe. Udover at fortælle os om udviklingen i det scenetekniske arbejde igennem årene vil Lars også berette om sjove episoder og hændelser, der finder sted bag tæppet, både før og når forestillingen kører, som vi som publikum ikke får lov at opleve.

Akropolis Fuzzy kvadrat 13SHAFLYST grundet sygdom - Onsdag den 2. marts kl. 16.15 kommer Jens Vilhelm Pedersen, den danske komponist og musiker bedre kendt under kunstnernavnet Fuzzy og besøger os.
Hans virke spænder vidt, fra jazz over partiturmusik, film- og teatermusik til eksperimenterende elektronisk musik. Han bevæger sig ubesværet mellem det populære og pædagogiske (som fx tv-programmet "Fuzzys værksted" for børn) og det avantgardistiske udtryk, som fylder de fleste af hans værker. Fuzzy vil afspille noget af sin musik for os og med filmklip fortælle om sit liv og virke.

Akropolis Fuzzy kvadrat 13SHOnsdag den 2. marts kl. 16.15 - kommer Morten Kirkskov. Fuzzy er desværre sygemeldt og kan derfor ikke komme og holde foredrag for os. I stedet vil Skuespiller, Instruktør, Forfatter og Skuespilchef Morten Kirkskov komme og fortælle om sit liv og karriere og sine visioner for teatret.
Morten var som ung skuespiller i starten af 1990’erne ansat på det Kongelige Teater og er flere gange vendt tilbage. Igen i 2015 og denne gang som skuespilchef for Det Kongelige Teater, hvilket han har været lige siden.

Lone Koppel Thomas Pete Koppel
Onsdag den 6. oktober 2021 får vi besøg af operasanger Lone Koppel, som har sin søn Thomas Peter Koppel ved sin side til denne historiske beretning om en familie og dens indflydelse på dansk musikliv gennem fire generationer. Hun er ikke bare nationalscenens dramatiske sopran par excellence med over 40 år på de skrå brædder på bagen – hun er nu også den ældste-levende i slægten og har selvsagt interessante anekdoter at byde på. 

Akropolis Fuzzy kvadrat 13SHArrangementet er corona aflyst. Mandag den 6. april kl. 16.15 kommer Jens Vilhelm Pedersen, den danske komponist og musiker bedre kendt under kunstnernavnet Fuzzy og besøger os.
Hans virke spænder vidt, fra jazz over partiturmusik, film- og teatermusik til eksperimenterende elektronisk musik. Han bevæger sig ubesværet mellem det populære og pædagogiske (som fx tv-programmet "Fuzzys værksted" for børn) og det avantgardistiske udtryk, som fylder de fleste af hans værker. Fuzzy vil afspille noget af sin musik for os og med filmklip fortælle om sit liv og virke.

2018 H RalovOnsdag den 11. marts kl. 16.15 får vi besøg af Ballettens Venners Revisor Helge Ralov, der er søn af solodanserne Kirsten og Børge Ralov. Helge Ralov vil med billeder og filmklip fortælle os om Fredbjørn Bjørnsson, som han opfatter som en multikunstner indenfor dans. Hans første optræden var som en af ”gedebukkebensoverogundergeneralkrigskommandersergeantens” tolv koner i 1937. Sidste gang han stod på scenen var i 1990 som lygtetænder i musicalen Esther.

Schønning DSC00265Arrangementet er corona aflyst. Tirsdag den 5. maj kl. 16.15. Lars Schørring Pedersen, der er tillidsmand for sceneteknikken på Operaen og medredaktør af bogen ”Det usynlige Folk” fortælle os om tilblivelsen af bogen. Den handler om Sceneteknikken på Det Kongelige Teater gennem 100 år og har forord af H.M. Dronning Margrethe. Udover at fortælle os om udviklingen i det scenetekniske arbejde igennem årene vil Lars også berette om sjove episoder og hændelser, der finder sted bag tæppet, både før og når forestillingen kører, som vi som publikum ikke får lov at opleve.

EA 2018 01 30 KBU6097Arrangementet er corona aflyst. Tirsdag den 19. maj kl. 16.15. Erik Aschengreen, forfatter, balletkritiker og dr.phil., der denne gang med filmklip og assistance af tidligere balletdanser Dinna Bjørn vil fortælle og vise os, hvordan mimekunsten anvendes i balletten.

Niels HinrichsenOnsdag den 16. oktober kl. 16.15 kommer Skuespiller Niels Hinrichsen, der er uddannet fra Det Kongelige Teaters Elevskole i 1965, på hvilken scene han optrådte i en længere årrække. Desuden har han i sin karriere været engageret på en lang række teatre samt medvirket i flere tv-serier. Niels vil binde en buket af erindringer fra et langt liv og fortælle anekdoter og sjove historier om sin tid sammen med mange nu afdøde skuespillere. Vi får også lov til at høre monologer og digte samt ”Prinsessen på Ærten” på sønderjysk.

Henrik Engelbrecht FOTO NIKOLAJ LUNDTorsdag den 14. november kl. 16.15 vender kunstnerisk konsulent og tidligere dramaturg på Det Kongelige Teater, Henrik Engelbrecht tilbage. Denne gang vil Henrik fortælle om sin seneste bog ”Hjertet brast i toner – med H.C. Andersen i operaen”. H.C. Andersen går i operaen over det meste af Europa. Han oplever 1800–tallets megastjerner som Maria Malibran, Giulia Grisi og Jenny Lind, de splinternye operaer af Verdi og Wagner, og han skriver hjem om den vilde oplevelse af at sidde i de enorme operahuse i Napoli, Wien og Paris. Vær med helt fra begyndelsen, da han selv som teenager drømmer om en stor sangerkarriere og synger i koret på Det Kongelige Teater.
Det er muligt for Akropolis´ medlemmer at købe bogen til en særpris på kr. 300,- (vejl. udsalgspris kr. 399,-) ved foredraget.

Mette Borg foto Christoffer CampbellOnsdag den 2. oktober kl. 16.15 får vi besøg af underviser i DRAMATURGI & TEATERHISTORIE Mette Borg. Mette Borg vil bl.a. fortælle om sit arbejde som underviser i dramaturgi og teater-/kulturhistorie gennem 31 år på Den Danske Scenekunstskole i København - men også fra sit virke i en hel del år på Operaakademiet plus i diverse masterclasses og som konsulent. Specielt, hvad hun lægger vægt på i inspirationen af de unge sangere, skuespillere, produktionsstuderende, scenografer og instruktører - og hvordan de inspirerer hende!

Anne FuglOnsdag den 11. september kl. 16.15 kommer tidligere Instruktør og dramaturgisk konsulent Anne Fugl, der gik på pension fra teatret den 1. maj i år. Anne vil indlede med kort at fortælle om sit liv, sin baggrund og sit virke både på teatret som assisterende instruktør og sparringspartner for gæsteinstruktører og udenfor teatret. Desuden vil Anne vise os en interessant TV-udsendelse om arbejdsforholdene på Gamle Scene i 1977.

Mag.Art. i teatervidenskab Ulla Strømberg

ulla stroemberg

har tillige studeret kunsthistorie. Ulla var i DR i mange år som kulturjournalist indenfor teater, billedkunst, arkitektur, design samt kulturpolitik. Efterfølgende i en årrække museumsdirektør på Teatermuseet i Hofteatret. Ulla vil fortælle om sin seneste bog ”Nyere Danske Scenografer, portrætter og historiske linjer, 1930 til i dag”, der udkom i 2017.

Tidligere solodanser, Flemming Ryberg

flemming ryberg 03

Viser os en TV–udsendelse om kunstnere fra Det kongelige Teater, der blev optaget i teatrets Foyer i 1987. Der er klip og interviews med kunstnere fra alle fire kunstarter, balletten, operaen, skuespillet og kapellet. Bl.a. kan nævnes: Margrethe Schanne og Niels Bjørn Larsen, Else Schødt, Kirsten Hermansen og Otte Svendsen, Kirsten Rolffes, Palle Huld og Blanche Funch, Dirigent John Frandsen, Julius Koppel og frue og tidl. Teaterchef Henning Rohde. Det er meget muntert og alle, der var med skulle være over 60 år. Flemming Ryberg vil fortælle lidt om de dejlige kunstnere i forbindelse med visningen af filmen.

Tidligere operasolist, Mikael Melbye.

Mikael Melbye 2009

Han er en internationalt berømmet operasanger, som har sunget på stort set alle større scener i verden, inklusive La Scala i Milano og Metropolitan i New York. De sidste ti år har han koncentreret størstedelen af sin tid på at instruere og designe opera og ballet, både her og i udlandet. Mikaels foredrag vil bestå af blandede anekdoter fra et liv på farten - 17 år on the road med historier fra tiden som sanger og instruktør. Og det kan da også være, vi får nogle anekdoter fra hans malerliv.

Skuespiller Paul Hüttel

Paul Huttel 2

kommer og fortæller om Ludvig Holbergs liv og levned med eksempler fra hans epistler, som for manges vedkommende kunne være skrevet i dag. Og hvis tiden tillader det, vil Paul Hüttel fortælle om de mange Holberg roller, som han i tidens løb har spillet, ikke mindst på Det kongelige Teater.

Tirsdag den 4. december kl. 16.15
Vivi FlindtTidligere solodanserinde ved Det Kongelige Teater, Vivi Flindt.

Vivi vender tilbage og fortsætter, hvor hun slap sidste gang, vi havde fornøjelsen af hendes meget underholdende og spændende foredrag. Denne gang vil Vivi også præsentere en bog, der udkommer kort før jul om Flemming Flindt, og fortælle os om arbejdet med den.

Onsdag den 14. november kl. 16.15
Kirsten DreyerH.C. Andersenforskeren cand.phil. Kirsten Dreyer.

Formand for Heiberg-Selskabet fortæller om de tre sumpplanters (Johanne Luise Heiberg, Grevinde Danner og H.C. Andersen) skæbnefællesskab og indbyrdes forhold, der var fyldt med spændinger. H.C. Andersen karakteriserede sig selv som en sumpplante, der kom fra dybet og stræbte mod lyset. Det samme kunne siges om Johanne Luise Heiberg og grevinde Danner. Alle tre stammede fra samfundets nederste lag og gjorde hver for sig en bemærkelsesværdig karriere i et standsopdelt samfund. Samtidig var deres skæbne mere eller mindre knyttet sammen via Det Kongelige Teater.

Onsdag den 17. oktober kl. 16.15
Morten HeinForfatter og lydhistoriker Morten Hein

Vil fortælle os om sin bog om Lauritz Melchior, der udkommer i løbet af efteråret. Den indeholder mange historier om den store, danske tenor, der i Tyskland stadig regnes som den største Wagner-tenor nogensinde. I 2013 restaurerede Morten Hein en stor mængde lakplader fra egen samling til en CD med Lauritz Melchior. I forbindelse med lanceringen af albummet blev en fotostat fremstillet af Lauritz Melchior i naturlig størrelse ud fra Lohengrin billedet. Han er imponerende stor - også af figur – og Morten tager fotostaten med !

Tirsdag den 4. september kl. 16.15
Anne MiddelboeCand.mag. Anne Middelboe Christensen, Teateranmelder ved Information. 

Forfatter til bl.a. ”Sylfiden findes” (2008) og ”Begejstring og brutalitet”, En guide til anmelderens rolle’ (2012). Ordmager i Middelboes Ordbutik og medlem af juryen bag Årets Reumert. Desuden er Anne vært på tv-programmet ’Kunstnermødet’ og dramaturg ved Vendsyssel Teater. Det bliver spændende at høre Anne Middelboe fortælle om sit arbejde som teater- og balletanmelder og de mange andre interessante opgaver, hun varetager.

Stig JarlStig Jarl
Lektor i teaterhistorie på KUA

Stig Jarl er lektor på universitetet i det fag, der en gang hed Teatrets Æstetik og Historie (det var da Eva Deichmann studerende), så Teatervidenskab, men de seneste par år Teater- og performancestudier. Det er blevet til mere end 30 år på universitetet, hvor han har undervist i bl.a. teaterpolitik og økonomi, teatersociologi og publikumsundersøgelser, teaterhistorie, teaterkommunikation og formidling, musikteater, avantgarde teater og meget andet godt.

Henrik GoldschmidtHenrik Goldschmidt
Solo-oboist Det Kongelige Kapel

Henrik Chaim Goldschmidt har siden 1986 været ansat som solo-oboist i Det Kongelige Kapel og har besøgt Akropolis tidligere. Men, vi synes vi det kunne være interessant at blive opdateret på alle hans nye tiltag. Henrik er initiativtager til og leder af The Middle East Peace Orchestra. Han er uddannet på Det Fynske Musikkonservatorium og på Karajan Akademiet i Vestberlin. I 2011 stiftede Henrik Goldschmidt Goldschmidts Akademi, som er en gratis musikskole for børn på Nørrebro i København.

Lisbeth KnudsenLisbeth Knudsen
Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand

Vi har klippet lidt i pressens omtale af hende: Politiken: Lisbeth Knudsen blev i december 2015 ny formand for Det Kongelige Teaters bestyrelse. Lisbeth Knudsen er uddannet som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1975. Hun har været direktør for A-Pressen, senere Danmarks Radio og senest for Berlingske Media samtidig med, at hun var chefredaktør for Berlingske. Det bliver spændende at høre, hvilke visioner og ønsker Lisbeth Knudsen har for vores teater i årene, der kommer.

Erik AschengreenErik Aschengreen
Ballethistoriker

Erik Aschengreen har til vores store glæde indvilliget i at komme og besøge os igen. Emnet for dette foredrag bliver en overraskelse, da Erik har meget nyt at fortælle og selv ønsker at vælge, hvilket foredrag han vil give os. Vi ser frem til en altid interessant og underholdende aften i Eriks selskab.

Vivi FlindtGl. Scenes Balkonfoyer.
Tidligere Solodanserinde ved Det Kongelige Teater Vivi Flindt.
Jubilæumsprogrammet: Kendte Kongelige Kunstnere

Nu kommer Vivi Flindt med sit meget varme minderige og interessante foredrag om Den Kgl. Ballet gennem Akropolis´s 25 jubilæumsår, og dermed er buketten bundet med alle de 4. kunstarter, som er et kendetegn for vores jubilæumsprogram i året 2017 med overskriften ”Kendte Kongelige Kunstnere Gennem 25 år”

Kasper HoltenGl. Scenes Balkonfoyer
Tidligere Operachef ved Det Kongelige Teater Kasper Holten

Operachef ved Det Kgl. Teater 2000-2011 og Covent Garden 2011-2017.

Som anerkendt og berømt operainstruktør har han udtalt: ”Man skal både give og tage chancer her i livet”, hvilket han også giver udtryk for i sine tolkninger af de gamle klassiske operaer, som han eminent forstår at gøre til nutidige moderne dramaer.


Ebbe MørkGl. Scenes Balkonfoyer
Forfatter, journalist Ebbe Mørk

Ebbe Mørk er kendt som en velskrivende kulturskribent på Politiken og med udgivelse af egne bøger omhandlende fra ballet og teater som f.eks. Bøger om Bournonville og Niels Bjørn Larsen til gastronomiske bøger som ” Bordets glæder” og ” Mit Sommerkøkken”. Vi skal høre et teaterrelateret foredrag med rig humor.

Henrik Engelbrecht foto Nikolaj LundGl. Scenes Bakonfoyer
Kunstnerisk Konsulent ved Det Kongelige Teater: Henrik Engelbrecht

”Opera I Guldalderens København” En historie der i lange stræk handler om de helt vilde arbejdsforhold for ansatte (og publikum) i årtierne op til enevældens fald. Man blev sat i fængsel (f. eks. Blåtårn), hvis man pjækkede fra en prøve.

Bogen udkommer d. 27. september. Der vil blive mulighed for at købe den til foredraget (kr.299,95 også med MobilePay).

Troels Svendsen

30. marts kl. 16:15 Gl Scenes Foyer: KAPEL
Tidligere Kgl. Kapel musicus Troels Svendsen fortæller om bemærkelsesværdige og kendte musikere igennem de sidste 25 år.

Lone Bastholm

16. marts kl. 16:15 Gl. Scenes Foyer: SKUESPIL
Tidligere Skuespilchef ved Det Kongelige Teater Lone Bastholm fortæller om bemærkelsesværdige og kendte skuespillere i de sidste 25 år.

Anne Grethe Lassen

13. februar kl. 16:15 Gl. Scenes Foyer: OPERA
Tidligere Arrangementchef ved Det Kongelige Teater Anne Grethe Lassen fortæller om bemærkelsesværdige operakunstnere i de sidste 25 år.

Morten Kirkskov - foto: Henrik PlougFoto: Henrik PlougOnsdag d. 23. november kl. 16:15
Gl. Scenes Balkonfoyer
Skuespilchef ved Det Kongelige Teater Morten Kirkskov

Det har for os alle i Akropolis altid været en stor glæde, at kunne byde en ny chef velkommen, og denne dag skal vi møde Skuespilchef Morten Kirkskov, der med denne sæson starter sin egen første planlagte sæson. Vi skal høre om vejen til at nå til at blive skuespilchef på vores Teater, samt om de spændende planer og udfordringer for skuespillet og skuespilhusets mange scener, vi skal opleve i årene fremover.

FB 2012 10 04 Q5A7059Fredag d. 11. november kl. 16:15

Balletkritiker Cand. phil Erik Aschengreen

”Fra et liv med dans.”
Dette er titlen på den bog, som Erik Aschengreen udgav i foråret 2016. En bog vi skal høre baggrunden for og tilblivelsen af. I bogen skriver han om sig selv: ” Jeg fik lov at blive lige det, jeg ikke vidste, at jeg drømte om”. Endvidere skal vi se videoklip, blandt andet om vores verdenskendte afdøde Kgl. Balletdanser Erik Bruhn.

FB 2016 04 18 KBU3455Foto: Karsten BundgaardTorsdag d. 20. oktober kl. 16:15
Gl. Scenes Balkonfoyer
Kgl. Kapelmusicus Verner Nicolet og Pianist Vagn Sørensen

Niels w gadeDet Kongelige BibliotekTirsdag d. 4. oktober kl. 16:15
Gl. Scenes Balkonfoyer
cand. pæd. i musikvidenskab Mogens Wenzel Andreasen.

Gå til toppen